Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Povjerenstvo za mandarine usvojilo mjere za poboljšanje plasmana

14.09.2019.

11:46

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije usvojilo je mjere poboljšanja plasmana mandarina u 2019. godini. Dozrijevanje mandarina svake se godine bilježi sve ranije i važno je utvrditi službeni datum početka berbe mandarina, posebno zbog sve prisutnog problema nelojalne konkurencije.

Iz tog razloga Povjerenstvo će na idućoj sjednici, sljedeći tjedan objaviti datum počeka berbe mandarina. U tu svrhu planira se posjet ministrice za poljoprivredu Marije Vučković kako bi se na prigodan način obilježio početak sezone.

Povjerenstvo je razmatralo i trenutni status razvoja branda "Neretvanske mandarine" odnosno njene oznake izvornosti.

Za potrebe same berbe dogovoreno je da Povjerenstvo i ove godine nastavlja s poticanjem pojednostavljenja procedure ishodovanja radnih dozvola za strane državljane kao i koordinacija s Otkupnim centrima kako bi se umanjili potencijalni problemi tržišnog plasmana.

Nastavno na dobro iskustvo pri realizaciji Inicijative samostalnog plasmana proizvođača mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave za male i srednje OPG-ovce, Povjerenstvo će nastaviti s Inicijativom i ove godine.

Datum početka prijava objavit će se na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije i putem medija.

U svrhu što boljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve, razmatra se osnivanje Klastera agruma, te će se na tu temu organizirati radni sastanci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.