Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Povjerenstvo za mandarine: Za najranije sorte početak berbe 20. rujna

17.09.2020.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

S obzirom na povoljne klimatske uvjete mandarine u dolini Neretve ove godine dozrijevaju ranije, pa Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije preporuča da se 20. rujna označi kao početak berbe i stavljanje na tržište mandarina za sezonu 2020.

Ova preporuka se izdaje isključivo za najranije sorte Ichimaru, Zorica rana i Iwasaki.

"Molimo proizvođače i otkupljivače da poštuju sve parametre koji određuju stupanj zrelosti za stavljanje na tržište. Zbog epidemije koronavirusa i većeg broja oboljelih bolešću COVID 19 u Hrvatskoj, predstojeća berba mandarina provodit će se pod drugačijim epidemiološkim uvjetima. Stoga molimo sve otkupljivače da u svojim pakirnicama, skladištima i svim zatvorenim prostorima, gdje borave djelatnici, osiguraju maksimalno provođenje svih epidemioloskih mjera, propisanih od Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite. Isto tako molimo i sve proizvođače da se u organizaciji berbe pridržavaju svih epidemioloških preporuka i mjera, te apeliramo na odgovorno ponašanje tijekom berbe i nošenje zaštitne opreme", ističu iz Povjerenstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.