Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:28 / 07.11.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

Povodom 70 godina Rezervata Lokrum održan znanstveno-stručni skup

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Znanstveno-stručni skup "Otok Lokrum – od znanstvenih spoznaja do upravljanja zaštićenim područjem" održan je u četvrtak povodom obilježavanja 70. obljetnice zaštićenog Rezervata Lokrum na Sveučilištu u Dubrovniku.

"Razmišljajući o Lokrumu imam nekoliko refleksija koje su mi na pameti. Prvenstveno je to nekakav osobni kontekst Lokruma koji je vezan uz djetinjstvo, ali i sadašnjost te predivno vrijeme koje se na njemu provodi, uživajući u prirodi. Druga stvar je i određeni povijesni kontekst koji je vezan uz legende o brodolomima, o kletvama i slično. Treće i vjerojatno najvažnije jest činjenica kako je već prije 70 godina netko imao viziju zaštititi nešto što se nalazi u neposrednoj okolici Grada,” rekao je tom prilikom županijski pročelnik Miho Baće.

Na skupu su se održala brojna izlaganja kao što su raznolikost i očuvanje leptira na otoku Lokrumu, fauna dubrovačkog područja, ustanovljavanje lokrumskih vrtova u vrijeme Maksimilijana Habsburškoga, nove biljne zajednice, otpad u moru te očuvanje šišmiša otoka Lokruma tijekom obnove objekata kulturne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.