Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poziv mladima da se priključe kreiranju novog Arduino projekta

27.04.2021.

13:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Dubrovačke knjižnice pozivaju djecu od 11 do 15 godina da se prijave do četvrtka 29. travnja za sudjelovanje na izradi nove DIGITALNe IGRA(ČKe) – GENERACIJA NOW 2020./2021. Nakon uspješnog prvog Arduino zadatka i izrade "Jurića" pod zanimljivim Dubovim vodstvom i zabavnom ekipom slijedi nastavak.

Podsjećamo kako je Jurić digitalna igračka autić koji bježi od čovjeka i usput izbjegava prepreke. Autić koristi dva infracrvena senzora; jedan naprijed, a drugi pozadi. Prednji senzor detektira udaljenost od prepreke te šalje signal Arduinu da kad je prepreka blizu okrene volan. Volan se pokreće servo motorom. Stražnji senzor detektira udaljenost od čovjeka: kad je udaljenost mala, autić kreće, odnosno bježi pokrenut električnim stražnjim motorom. Kao baza korištena je igračka autić na daljinski pogon iz kojeg je uklonjena sva elektronika i motor te višak plastike, a kako bi se ugradio Arduino s potrebnim motorima i senzorima.

Video prezentacija projekta: https://www.youtube.com/watch?v=MKhpxQghtXk

Sad je vrijeme za novu ekipu koja će se priključiti postojećoj i zajedno osmisliti i izraditi novu digitalnu igračku! Prijave se primaju na broj telefona 099 497 3412 ili preko e-mail adrese: press.dkd@gmail.com         

Prvih nekoliko rezervacija dobit će priliku za sudjelovanje u projektu kreiranja složenijih Arduino projekata  (digitalne igračke) uz pomoć IoT (Internet of Things) primjera koristeći easyC i Gravity komponente.

Internet of Things, odnosno Internet stvari na hrvatskom, je platforma koja omogućava povezivanje tehničkih uređaja putem interneta kako bi se omogućila njihova međusobna interakcija i time postigla integracija u veći sustav ili „pametno“ povezano korištenje uređaja.

Natječaj provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), Hrvatski Telekom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. U projektu sudjeluju osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima. Projekt traje od listopada 2020. do lipnja 2021.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.