Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poznati dobitnici javnih priznanja Općine Lumbarda

22.07.2021.

12:49

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Održana je 2. sjednica Općinskog vijeća Općine Lumbarda na kojoj je bilo devetnaest točki dnevnog reda. Veći dio su bili godišnji izvještaji koji se zakonski trebaju odraditi, a izabrani su i ovogodišnji laureati općine.

Podnesena su Izvješće o izvršenju proračuna za 2020, raspodjela rezultata poslovanja, izvješća o izvršenju programa održavanja i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, odluke o proglašenju statusa javnog dobra u općoj uporabi – nerazvrstane ceste, odluka o osnivanju Lokalne akcijske skupine u ribarstvu, Pravilnik za ribarnicu.

"S obzirom da nam se bliži svečana sjednica Općine Lumbarda uz svetkovinu sv. Roka, na dnevni red su došli i prijedlozi kandidata za dodjelu javnog priznanja", kaže nam predsjednica Fani Kršinić (HSLS), prva vijećnica od svih sastava općinskog vijeća Općine Lumbarde.

Vijeće je odlučilo da će Kolektivnu godišnju nagradu Općine Lumbarda dobiti ronilački centar "Lumbarda blue", odnosno vlasnik Dalibor Ćosović, za iznimno postignuće i doprinos od posebnog značaja na području zaštite prirode i okoliša. Vid Peručić će dobiti Osobnu godišnju nagradu Općine Lumbarda, za iznimno postignuće i doprinos od posebnog značaja na području sporta.

Klub vijećnika HDZ-a, na čelu s predsjednikom Antom Bezekom, poslao je Prijedlog odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenta za obračun plaće općinskog načelnika, odnosno načelnice. Predsjednica općinskog vijeća Fani Kršinić se prije sjednice sastala s vijećnicima HDZ-a,SDP i HSLS, da bi pokušala tumačiti sve probleme između jedne i druge strane, i naći sredinu koja će zadovoljiti obje strane.

O ovoj točki se najviše raspravljalo na svim sastancima, pa nam predsjednica OV Lumbarde objašnjava: "Bivši načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić obavljao je svoju dužnost volonterski te je imao pravo na naknadu koja iznosi 50 posto umnoška koeficijenta za obračun plaće načelnika koji tu dužnost obavlja profesionalno. Iz tog razloga, koeficijent mu je, odlukom općinskog vijeća od 2015. godine, s 2,4 (koliko su imali prethodni načelnici, Ivan Radovan i Joža Žmikić) povećan na 4,0 te je imao naknadu oko 5500 kuna. Sada novoizabrana načelnica Marija Klisura svoju dužnost obavlja profesionalno te se ovom odlukom tražilo da se koeficijent vrati na iznos koji su imali prethodni načelnici koji su dužnost načelnika obavljali kako i ona".

U prvotnom prijedlogu odluke Kluba vijećnika HDZ-a, bilo je predloženo da se koeficijent vrati na 2.4, kakav je bio prije, ali u razgovoru s vijećnicima HDZ i SDP – uspjeli su dogovoriti da koeficijent bude 3.

"Mislim da je ova odluka odličan primjer kako općinsko vijeće može i mora funkcionirati i drago mi je da se jednoglasno usvojila", zadovoljno konstatira Fani Kršinić.

Vijećnici HDZ-a su bili suzdržani u prihvaćanju odluka o imenovanju pet novih članova Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja. Tri člana je imenovalo Općinsko vijeće. Uz Fani Kršinić su izabrane Katija Šuperak i Anamaria Šestanović.  Po zakonu je jedan predstavnik Lučke kapetanije Dubrovnik - Marin Veić, a peti član vijeća je Ivo Klaić iz Županijskog upravnog odbora nadležan za poslove pomorstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.