Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poznati vinski novinar i putopisac iz Finske obilazi Pelješac

20.04.2021.

14:36

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U dvodnevnom radnom posjetu poluotoku Pelješcu u vlastitom aranžmanu, a s ciljem upoznavanja s novinama u turističkoj ponudi, boravio je poznati vinski novinar i putopisac Marcus Lehtipuu iz Helsinkija.

Vrsni je poznavatelj turističkih prilika u Hrvatskoj i autor iscrpnog turističkog vodiča o hrvatskim turističkim odredištima na finskom jeziku.

Prvi vodič o turističkoj ponudi Hrvatske i tadašnje Jugoslavije napisao je 1985. godine, a deset godina kasnije i prvi samostalni vodič po Hrvatskoj. Obnavljao ga je u više navrata, posljednji put 2015.

Sada je u obilasku turističkih mjesta na našoj obali, prikupljajući podatke o ponudi i mogućnostima boravka za finske turiste.

Na Pelješac je došao nakon obilaska Lastova i zapadnog dijela Korčule, a na usluzi mu je bila Orebićanka Marija Mrgudić, s kojom je obišao Janjinu, vinarije i vinograde na Pelješkoj župi, Orebić, Kučište, Viganj i Lovište.

U Orebiću je posjetio i vinariju Nikše Arambašića koji svoje vino plavac mali pelus po grčkom nazivu za Pelješac već 4 godine izvozi u Finsku.

U posjeti vinariji Pava Miličića i vinariji „Bura-Mrgudić“ u Potomju i obilasku vinograda na Dingaču i Postupu boravio je zastupnik tvrtke „Herba Verde d.o.o.“ iz Zagreba Jadranko Barišić. Tom je prigodom predstavio najnoviji proizvod za ekološko prskanje vinove loze, maslina i drugih poljoprivrednih kultura „Foliar Complex“. Taj preparat vrlo je učinkovit u hranidbi i zaštiti vinove loze, osobito na područjima na kojima loza pati od suše.

Prezentaciji su nazočili njegovi poslovni partneri i prijatelji Vlatko Bošković koji je savjetnik u talijanskoj korporaciji koja se bavi proizvodnjom preparata za organski uzgoj i Željkom Miličićem, vlasnikom plantaže borovnica na površini 70 hektara uz Petrinji na kojoj s uspješnim učinkom koristi spomenuti ekološki preparat. Jadranko Barišić ima široki krug poznanika na Pelješcu, loviški je zet, supruga mu je naša europarlamentarka, doktorica Romana Jerković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.