Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje Igora Fiskovića o skulpturama dubrovačke romaničke katedrale

06.10.2015.

12:40

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras će u 19 sati u dvorani Sv. Ivana Pavla II javno predavanje održati akademik Igor Fisković "Skulptura dubrovačke romaničke katedrale". Organizatori su Gradska župa Gospe Velike i dubrovačka podružnica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Dubrovačka romanička katedrala, građena od 12. do 14. stoljeća, od suvremenika je bila smatrana najljepšom u čitavom Iliriku, a Filip De Diversis za nju u 15. stoljeću piše kako je to veličanstvena, lijepa i urešena stolna crkva na čast Blažene Djevice Marije. No, ta je crkva bila potpuno srušena u potresu 1667. a na njezinome je mjestu izgrađena sadašnja barokna katedrala. Tek su arheološkim istraživanjima prije trideset godina u podzemlju katedrale pronađeni ostaci arhitekture ali i kiparskih ukrasa u potresu srušene romaničke katedrale.  Predavanje akademika Fiskovića ponudit će pregledan slijed i važnost skulpturalnoga uresa romaničke katedrale te njegove stilske i oblikovne kvalitete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.