Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje Irene Bratičević o Ruđeru Boškoviću

23.05.2017.

12:54

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u čitaonici Narodne knjižnice Grad u ponejdeljak 22. svibnja dr. sc. Irena Bratičević održala je predavanje "Ruđer Bošković - umjetnik i improvizator".

Pred brojnom publikom i zainteresiranim učenicima Irena Bratičević je predstavila Ruđera Boškovića kao pjesnika improvizatora, autora kratkih latinskih epigrama koje je zahvaljujući svojoj pjesničkoj vještini sastavljao i izvodio bez osobite prethodne pripreme u krugu prijatelja. Budući da je sam pjesnik neke svoje improvizacije zapisao, do danas je sačuvano četiristotinjak takvih pjesama, nerijetko s popratnim bilješkama o okolnostima njihova nastanka, iz kojih doznajemo da je Bošković najčešće improvizirao dok je bio gost na ladanjskim druženjima te je u stihovima iskazivao pohvale i zahvalnost svojim domaćinima, komentirao zbivanja na njihovim imanjima ili odgovarao na zahtjeve slušatelja koji bi mu zadavali teme pjesama.Sudeći po njegovim svjedočanstvima, Bošković je i ove 'usputne' plodove svojega pjesničkog umijeća rado stvarao i do njih držao, no za nas su s vremenom ostali u sjeni njegovih znanstvenih djela i dostignuća.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.