Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje Ivana Cikatića "Zdravlje, prehrana, okoliš (što sve ne znamo?)"

23.10.2020.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planeti Zemlji, i povodom Europskog tjedna održivog razvoja 2020. u suradnji DURA-e i Dubrovačkih knjižnica održat će se predavanje prof. Ivana Cikatića "Zdravlje, prehrana, okoliš (što sve ne znamo?)".

Ovo predavanje održat će se danas u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Živimo li u ekosustavu ili egosustavu? Jesmo li “nasjeli” održivom razvoju? Što je to razvoj? Kako se manipulira činjenicama i znanošću? Hranimo li se pravilno? Znamo li uopće što je to hrana, odakle dolazi i kako djeluje na naš organizam? Odgovore na ova pitanja, otvarajući i neka nova, pokušat će u svome predavanju dati profesor biologije Ivan Cikatić.

Čovjek prvo mora znati što zdravlje nije da bi mogao živjeti u zdravlju. Svojim načinom života ljudi utječu na sebe i život oko sebe. Većina ih ne zna disati, spavati, odabrati zdrave namirnice za jelo, točno ih pripremati i na kraju konzumirati u pravilnoj kombinaciji i na pravilan način. A to su samo one osnovne potrebe.

U ovim, u prvom redu, zdravstveno izazovnim vremenima, bilo bi dobro sačuvati "zdravu glavu" i snagu duha, ali prije svega moramo uvidjeti “što sve ne znamo".

Zbog ograničenog prostora i epidemioloških mjera, dolazak treba potvrditi na e-mail adresu mhrnic@dura.hr ili na telefonski broj 099/5361055.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.