Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje "Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja"

17.09.2020.

08:34

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U suradnji Centra za Integrativni Razvoj (CIR) i Dubrovačkih knjižnica, tjelesno orijentirana terapeutkinja, voditeljica CIR Dubrovnik škole, Olivera Drutter održat će danas predavanje pod naslovom "Sloboda i odgovornost spram tuđih i svojih očekivanja".

Predavanje će zbog epidemioloških mjera biti održano u vrtu ljetnikovca Skočibuha s početkom u 18 sati.

Drutter ističe kako u vrijeme COVID-a gdje nam je ‘ograničenjima oduzet jedan vid slobode’ koju smo imali do sada, možemo primjetiti da se diže jedna 'kolektivna frustraciju u društvu koja zapravo zrcali svoje unutarnje osjećaje'.

Kod nekih to može dignuti ogromnu količinu straha pa ljudi ograničavaju od bilo kakvog kontakta, dok kod drugih to može izazvati osjećaj oduzimanja prava na slobodu i probuditi buntovnika u nama. Svaka snažna emocionalna reakcija na situaciju u kojoj se čovjek nalazi i tjelesna senzacija kao što su  frustracija, nemir, stiskanje, strah, bijes,… govore o ranijem neugodnim iskustvima te čežnji i potrebi za slobodom, o mjestima gdje smo ranjeni i gdje nam je potrebno zacijeljenje.

Pored potrebe da je čovjek siguran, prihvaćen, viđen, voljen, potreba za slobodom je jednako bitna za zdrav osjećaj sebe, osjećaj cjelovitosti i ispunjenosti. Generalno slobodu se može osjetiti kao „čežnja da možemo biti svoji – imati svoje JA“, odnosno: slobodni od tuđih/svojih očekivanja i mišljenja, slobodni od učestalih osjećaja straha, srama, krivnje; slobodni u osjetu svoje živosti, seksualnosti, slobodni u istraživanju svojih interesa, znatiželje, rasta i razvoja, slobodni u postavljanju svojih granica kroz izražavanje svojeg ‘ne, neću, ne želim', slobodni od uvjerenja da samo kad smo dobri, snažni, pametni i vrijedni za druge, imamo pravo na biti i postojati, slobodni da izađemo iz odnosa/braka/partnerstva u kojem se osjećamo loše, nezadovoljno, zanemareno...

Ovo predavanje ujedno je i uvod u istoimenu radionicu koja će se održati u subotu, 19. rujna od 9:00 do 13:00 .Svi zainteresirani su pozvani da se prijave na 091 586 8107 ili na mail oledrutter@yahoo.com ili na messenger najkasnije do 18. rujna 2020. Adresa je WeDU yoga centar, Lapadska obala 6, Dubrovnik. Cijena radionice je 300 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.