Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje u Kući Bukovac "Bukovčevo stvaralaštvo u Engleskoj"

21.07.2022.

06:29

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predavanje u Kući Bukovac "Bukovčevo stvaralaštvo u Engleskoj"

Predavanje u Kući Bukovac "Bukovčevo stvaralaštvo u Engleskoj"

Foto: Kuća Bukovac / -

Večeras u 19 sati u Kući Bukovac će se održati predavanje o Bukovčevom stvaralaštvu u Engleskoj 1890-ih, gdje je nakon polučenog pariškog uspjeha stekao solidnu reputaciju.

Višegodišnja veza Vlaha Bukovca s Engleskom započela je upoznavanjem braće Vicars, engleskih trgovaca umjetninama. Od tada će Bukovčeve slike redovno biti izlagane u njihovom izložbenom i prodajnom salonu u Londonu, a često će Bukovac njihovim posredstvom izrađivati i djela po narudžbi engleskih zaljubljenika u umjetnost. Posebno će se istaknuti Bukovčev odnos s dvojicom kolekcionara, Samsonom Foxom iz Harrogatea i Richardom Le Douxom iz West Derbyja.

Blisko prijateljstvo sa svojim pokroviteljima rezultirat će redovnim Bukovčevim posjetima i boravcima u Engleskoj, a za vrijeme kojih će Bukovac naslikati brojne portrete visokih likovnih dostignuća te postati prepoznat kao slikar engleske aristokracije, a više o temi saznajte na predavanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.