Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje uz Međunarodni dan ljudskih prava

11.12.2021.

13:31

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predavanje profesorice Marije Boban u DUbrovniku povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Predavanje profesorice Marije Boban u DUbrovniku povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca kao podsjetnik na dan kada je u UN-u 1948. godine potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Tim je povodom u organizaciji Koordinacije za ljudska prava Dubrovačko-neretvanske županije, održano predavanje profesorice Marije Boban s Pravnog fakulteta u Splitu, predstojnice Zavoda za ekonomske, financijske i informacijske znanosti i statistiku.

Govoreći o zaštiti ljudskih prava u virtualnoj sferi s posebnim naglaskom na djecu i mlade, profesorica Boban je izdvojila brojne opasnosti ulaska u internetski svijet. Takve situacije treba prevenirati edukacijom roditelja, a škole kao odgojno-obrazovne institucije svoj bi doprinos trebale dati ukazivanjem na potencijalne opasnosti virtualnog svijeta djeci i mladima. Na izazove osim mladih često nailaze i odrasli, naglasila je profesorica Marija Boban, podsjetivši na olako i dobrovoljno davanje osobnih podataka koji nerijetko znaju biti prvi korak internetske prevare. Predavanje uz obilježavanje Dana ljudskih prava naišlo je na veliki interes okupljenih predstavnika stručnih službi osnovnih i srednjih škola, Centra za socijalnu skrb, Caritasa Dubrovačke biskupije, učeničkih domova i Dubrovačko-neretvanske županije.

Dan ljudskih prava usmjerava pozornost na Opću deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem te deklaracije po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana ljudskih prava je “Ljudska prava 365″ čime se daje potpora ideji da je svaki dan, Dan ljudskih prava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.