Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Dubrovniku

25.10.2017.

09:34

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 25. do 29. listopada izmjestila je svoj Ured u Dubrovačko-neretvansku županiju. Ovo je deseto izmještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba.

Boravak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović počela je danas, gdje će zajedno sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem nazočila podizanju predsjedničke zastave.

Nakon podizanja predsjedničke zastave i obraćanja nazočnima, Predsjednica je u privremenom Uredu, u zgradi Dubrovačko-neretvanske županije, održala radne sastanke s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima Županije, s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom Sveučilišta u Dubrovniku Nikšom Burumom te s udrugama hrvatskih branitelja. Predsjednica je posjetila i Župu Dubrovačku i Konavle te obišla Rt Oštro na Prevlaci. U Čilipima je položila vijenac na spomenik braniteljima ''Konavoska mati'', a nakon toga obišla tvrđavu na Prevlaci koju je Ministarstvo državne imovine ustupilo Općini Konavle, i koju će Društvo prijatelja dubrovačke starine obnoviti i pretvoriti u muzej.

Sastankom s predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt izgradnje Pelješkog mosta u Stonu, predsjednica Grabar-Kitarović započela je  drugi dan boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon susreta s vinarima Dubrovačko-neretvanske županije u Orebiću, Predsjednica je posjetila otok Korčulu gdje je održala održati sastanak s gradonačelnikom i načelnicima otočkih općina. U Blatu je obišla pogone brodogradilišta Radež, a nakon toga  posjetila Velu Luku.

U petakje predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Lastovo, Mljet i Šipan, poslijepodne nazočila programu obiljezavanja obljetnica smrti Marina Držića, Ruđera Boškovića i Nikole Božidarevića, te 90-toj godišnjici postojanja Dubrovačke gimnazije, u Kneževu dvoru, a susrela se i s Dubrovačkim trombunjerima i vaterpolistima Juga. Uslijedio je i posjet Ljekarni Male braće prigodom 700.obljetnice njenog osnivanja.   

S predstavnicima općine Dubrovačko Primorje, Predsjednica se susrela  u subotu u Slanom, nakon toga u Opuzenu s proizvođačima mandarina iz doline Neretve. U  Metkoviću je obišla Dom zdravlja i lokaciju dnevne bolnice, a u Pločama održala sastanak s predstavnicima tvrtke Luka Ploče.

Posljednjeg dana boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u nedjelju, 29. listopada predsjednica Republike nazoči  svečanosti obilježavanja 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.