Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljali se kao zaposlenici konzulata i tražili novce za rodbinu

03.07.2018.

12:12

Autor: Silva Capurso

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske upozoravaju građane na oblik prijevare u kojem nepoznata osoba, predstavljajući se kao uposlenik konzulata ili veleposlanstva neke države, traži pomoć za člana obitelji žrtve, kako bi ostvarila protupravnu imovinsku korist.

"Ukoliko građani dobiju takav poziv, preporučujemo da odmah stupite u kontakt s osobom koja navodno traži pomoć ili s nekom od njoj bliskih osoba, kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija prije uplaćivanja novca, a kako ne bi postali žrtve prijevare." - upoziravaju u policiji. 
Naime, dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Korčula 24-godišnji državljanin Velike Britanije sumnjiči se za takvo kazneno djelo prijevare.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je sredinom ožujka ove godine 72-godišnjakinja dobila telefonski poziv ženske osobe iz SAD-a, koja se predstavila kao predstavnica konzulata i zatražila da se za potrebe pokrivanja troškova adekvatne liječničke skrbi njene tete, koja živi u Australiji, uplati novac. Potom je s istog broja nazvala muška osoba koja se predstavila kao tetin unuk i tražio novčanu pomoć za baku, nakon čega su 72-godišnjakinja i njena 74-godišnja sestra na račun osumnjičenog uplatile novčani iznos od 15.430 kuna. Nakon što je muškarac i sljedećeg dana tražio uplatu novca, oštećene su shvatile da su prevarene i cijeli su slučaj prijavile policiji.
Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.