Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljen drugi broj magazina "Volim Konavle"

31.07.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

TZO Konavle

TZO Konavle

Foto: - / -

Drugi broj dvojezičnog, hrvatsko-engleskog magazina "Volim Konavle" koji izdaje Turistička zajednica Općine Konavle predstavljen je u petak u predivnom zdanju novobnovljenog Kneževa dvora u Pridvorju.

To je ujedno bila i prilika da nazočni obiđu građevinu koja se obnavlja u režiji Društva prijatelja dubrovačke starine, te da ih s poviješću petogodišnjih radova upozna Niko Kapetanić, tajnik Društva. Dvor bi, prema njegovim riječima, za javnost trebao biti otvoren u travnju sljedeće godine.

Ovu luksuznu turističku publikaciju namijenjenu stranim gostima, ali i domaćim posjetiteljima te stanovnicima, predstavili su direktor TZ Konavle Frano Herendija, nekoliko prigodnih riječi o podršci iz Općine rekao je načelnik Božo Lasić, dok je nazočne sa sadržajem upoznala glavna urednica Lidija Crnčević.

Jedna od raznovrsnih tema koje se mogu pročitati u novom broju "Volim Konavle" je upravo priča o pridvorskom Kneževom dvoru iz pera Jelene Beželj, o začudnoj proizvodnji svile i "bubici iz ženskih njedara" pisala je Gabrijela Bijelić, intervju s pijanisticom Ivanom Marijom Vidović napravio je povodom 15 godina Epidaurus festivala Ivica Puljić, o običajima Konavoske svadbe pisala je Antonia Rusković Radonić, a o Mauzoleju obitelji Račić u Cavtatu, Helena Puhara.

Priču o životu i nevjerojatnom glasu Tina Pattiere iz Cavtata ispričala je čitateljima Marija Grazzio, dok je tajne Špilje Šipun razotkrio Vinko Rožić, da se može nazdraviti i kapljicom prvog pjenušca od konavoske malvasije, Perlanom dubrovačkim otkriva Maja Rilović Koprivica, dok se izgradnjom suhozida, ovaj put "na papiru", pozabavila Anita Trojanović.

Kako je Makedonka Natalija postala konavoska nevjesta zapisala je Katarina Fiorović, a zašto je konavoski mladi sir prava delicija za gurmane objasnila je Jadranka Ničetić. Svoje su mjesto u publikaciji našle i priče o konavoskim kupalištima koje Konavljani pokušavaju sakriti od masovnog turizma, o najboljom kući za odmor Europe koja se smjestila u Zastolju, te o jubilarnih 50 godina čuvenog cavtatskog restorana Leut.

Magazin je izašao iz grafičkog Studija 404 Ivice Mezeia, te će zasigurno dobiti mjesto koje zaslužuje u promidžbenom potencijalu Konavala koje imaju što ponuditi svakom posjetitelju.

Svi sudionici predstavljanja današnjeg drugog broja su iskazali želju i volju da se s projektom ove luksuzne turističke edicije nastavi, vjerujući kako će se uspjeti prebroditi financijski "manjci" uzrokovani svjetskom covid krizom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.