Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljen koncept pametnih sela i poticaja inovacija u ruralnom području

26.11.2020.

13:04

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U sklopu Poziva za provedbu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije u Konavlima je održao radionicu na temu “Predstavljanje koncepta pametnih sela i poticanje inovacija u ruralnim područjima”.

Kao novi koncept razvoja ruralnih područja nameću se „pametna sela“ – zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti.

Neke od strategija pametnih sela za bolje iskorištavanje resursa i poboljšanje kvalitete života svojih stanovnika su razvoj poljoprivrednih praksi te očuvanje biološke raznolikosti.

Predavanje je održao prof.dr.sc. Davor Škrlec, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstvo te zastupnik u Europskom parlamentu za mandatno razdoblje 2014 – 2019. godine. Poseban naglasak stavljen je na obnovu i razvoj ruralnih područja te procese tranzicije i digitalizacije.

Kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj, predstavila se tvrtka Agrivi d.o.o, s posebnim naglaskom na važnost inovacija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Radionica je održana uz strogo poštivanje epidemioloških mjera na OPG-u Pave Zvrko – Konoba Ivankovi kao primjeru ruralnog razvoja i nositelju pozitivnih promjena u svom kraju.

Radionice na istu temu održat će se Stonu (26. studenoga 2020.) i u Pločama (27. studenoga 2020.). Broj polaznika je ograničen pa je potrebni prijaviti se putem:

– poveznice: https://forms.gle/Kiwy3E19XkLAN3ZL8

– maila: dcp@dcp.hr,

– ili telefona: 020/418-401.

Radionice će se održati uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.