Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljen sustav dizalica topline s morskom vodom na bazenu u Gružu

05.10.2022.

13:32

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Gradski bazen u Dubrovniku

Gradski bazen u Dubrovniku

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Predstavljen je u Lazaretima projekt “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“.

Ukupna vrijednost projekta financiranog u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. iznosi 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura. Ovom investicijom predviđena je rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom, kao stabilnog i pouzdanog toplinskog izvora i ponora.

Gradonačelnik Franković zahvalio je resornom ministarstvu na potpori i praćenju čija je uloga kako je istaknuo od iznimne važnosti kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao na zadovoljstvo dubrovačkih sportaša.

“Mi u Gradu Dubrovniku svjesni smo brojnih izazova, vremena u kojem živimo ali i snažnog rasta cijena energenata. Zahvalu u ovoj prilici želim uputiti Vladi Republike Hrvatske na činjenici da je posebno za potrebe javnih ustanova ograničila cijene energenata. Unatoč tome i dalje je sveprisutan utjecaj troškova energenata na sve javne zgrade, a ovdje danas konkretno govorimo o jednom sportskom objektu, bazenu gdje godišnje otprilike trošimo milijun kuna sredstava koje ćemo implementacijom ovog sustava zapravo uštedjeti. Tako će preraspodjelom sredstava dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Ovaj će se iznos preusmjeriti na jednu drugu stavku korisnu i potrebne za daljni razvoj sporta u gradu. Usto, postići ćemo značajne uštede i unaprijediti sportsku infrastrukturu” naglasio je gradonačelnik u svom govoru.

Dodao je kako je posvećenost i fokus ove gradske upravo usmjerena u daljnja ulaganja u poboljšanje uvjeta brojne sportske infrastrukture kako bi najmlađi sugrađani imali najbolje standarde za treniranje i napredovanje.

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.