Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena modernizirana kampanja "Manje oružja, manje tragedija"

06.01.2021.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Na konferenciji za medije u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj je predstavljena modernizirana kampanja "Manje oružja, manje tragedija", koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost.

U sklopu modernizacije kampanje tiskani su materijali (letci, brošure, plakati, majice, kemijske olovke i vrećice), izrađena je web stranica, novi video spot, te su snimljena četiri radijska jingla. Također, otvorio se i facebook profil, te je pjevačka grupa TBF snimila i predstavila pjesmu „Puške i dinje“.

Iako je kampanja modernizirana, njezin cilj je ostao nepromijenjen, odnosno kampanjom se želi potaknuti šira javnost na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minskoeksplozivnim sredstvima.

U sklopu kampanje je na području Hrvatske od 1. rujna 2007.godine do 30. rujna prošle godine, ukupno prikupljeno 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja), 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva.

Na području PU dubrovačko-neretvanske od 1. rujna 2007.godine do 31. prosinca prošle godine ukupno je prikupljeno 178 komada raznog vatrenog oružja (od toga 66 komada automatskog oružja), 104 komada raznih ručnih raketnih bacača, preko 126 tisuća komada eksplozivnih sredstava (ručne bombe, razne mine, topovske granate i sl.), gotovo 300 tisuća komada streljiva do 14.5 mm i 958 kilograma eksploziva.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, prosječno na godinu, bilježi oko 90 dragovoljnih predaja ilegalnog oružja i minskoeksplozivnih sredstava.

"Pozivamo i apeliramo na sve one građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju oružje, da ga bez straha od sankcija predaju policiji. Potrebno je pozvati policiju na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilnoj odjeći doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo", ističu iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.