Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljena multifunkcionalna dvorana Gospino polje 2025.

01.01.2021.

17:41

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Prrojekt multifunkcionalne dvorane "Gospino polje 2025.", novo strateško ulaganje u sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika, Predstavili su gradonačelnik Mato Franković, pročelnica za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i ravnatelj JU Sportski objekti Lukša Klaić.

Gradonačelnik Franković javnosti je ovom prilikom prezentirao Idejnu studiju prostorno-programskih kapaciteta dvorane izrađivača 10Aarch d.o.o., tvrtke koja je prethodno već sudjelovala u izradi DPU-a Gospino polje te je izložio plan aktivnosti gradske uprave na realizaciji projekta.

„U veljači 2020. godine donesena je odluka da će Grad Dubrovnik biti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, što nas je onda i obvezalo da uz usvojenu Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. pokrenemo sve potrebne radnje kako bismo ispunili preduvjete koje su i tražili organizatori iz Hrvatskog rukometnog saveza“.

 „U konačnici smo došli do dva varijantna rješenja od kojih se druga varijanta - dvorana bez pomičnog krova pokazala ekonomski povoljnijom, ali ista iziskuje malo više vremena za realizaciju jer je potrebno izmijeniti DPU Gospinog polja kako bi se ta dvorana uklopila u postojeći prostor“, rekao je gradonačelnik Franković.

Dvorana Gospino polje multifunkcionalna je sportska i kongresna dvorana i kulturni centar uz postojeću dvoranu u Gospinom polju. Zajedno s postojećom dvoranom tvori jedinstvenu cjelinu  kapaciteta 4200 gledatelja za vrijeme velikih sportskih natjecanja, tri rukometna terena za rekreaciju ili kongresne/koncertne dvorane za 4000 uzvanika. Njenom izgradnjom Dubrovnik dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca ali i za organizaciju brojnih manifestacija. Osim domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, dvorana će Dubrovniku otvoriti cijeli spektar mogućnosti organizacije hrvatskih, europskih i svjetskih natjecanja i u drugim dvoranskim sportovima, što jamči i produžetak turističke sezone.

„Ovakva dvorana bi bila jedinstveni kompleks u Hrvatskoj jer bi na jednom mjestu istovremeno imali tri terena dimenzija potrebnih za održavanje rukometnih i malonogometnih utakmica. Zbog svojih mogućnosti osim sportskog sadržaja dvorana će biti vrlo često korištena za potrebe kongresa, sajmova, izložbi, koncerata i raznih kulturnih programa što je čini samoodrživom“, rekao je gradonačelnik.

Paralelno s početkom izrade projektne dokumentacije pokrenut će se i potrebne izmjene prostorno-planske dokumentacije, a cilj je ishođenje građevinske dozvole do kraja 2021. godine. Grad Dubrovnik namjerava osigurati financiranje iz dostupnih fondova Europske unije, a plan je investiciju provesti do kraja 2024. godine.

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na projekt energetske obnove postojećeg objekta sportske dvorane. –„Za postojeću dvoranu smo izradili potrebnu dokumentaciju, ona uskoro kreće s energetskom obnovom, a kada se za to steknu uvjeti uslijedit će i kompletno unutrašnje uređenje sportske dvorane te ćemo time uistinu dobiti jednu adekvatnu sportsku infrastrukturu kakvu Grad Dubrovnik i zaslužuje. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.