Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljene preporuke za prijelaz na kružno gospodarstvo u sektorima ribarstva i akvakulture

20.03.2022.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Partnerski sastanak projekta BLUEfasma

Partnerski sastanak projekta BLUEfasma

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

U Studentskom domu u Dubrovniku, u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, održan je partnerski sastanak projekta BLUEfasma na kojem su nazočili partneri mediteranskih europskih zemalja.

Na sastanku je bilo riječi o planiranim projektnim aktivnostima i to do kraja lipnja ove godine do kada se projekt provodi. Tijekom sastanka predstavljene su preporuke za prijelaz na kružno gospodarstvo u sektorima ribarstva i akvakulture dobivene provedbom aktivnosti na 11 pilot područja na Mediteranu, među kojima je i Dubrovačko-neretvanska županija.

Održan je i sastanak tematske radne grupe u kojoj su, uz partnere, sudjelovali i vanjski stručnjaci, a koja za cilj ima definirati način na koji će se dobiveni rezultati i preporuke integrirati u regionalne i nacionalne politike.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA, u provedbi aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije kao vanjski stručnjak sudjeluje i Sveučilište u Dubrovniku. Suradnjom je razvijena i predstavljena tehnika izrade suvenira i nakita od mljevenih ljuštura kamenica i dagnji kao primjer kružnog gospodarenja otpadom te kao rješenje za problem onečišćenja Malostonskog zaljeva.

U projektu BLUEfasma sudjeluju partneri iz Grčke, Cipra, Italije, Malte, Francuske, Španjolske, Portugala i Crne Gore. Vrijednost projekta ugovorenog u sklopu INTERREG Programa Mediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna, a 85 % bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 1.561.333,70 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.