Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavljeni rezultati projekta S.Li.DES.

17.03.2022.

14:57

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predstavljeni rezultati projekta S.Li.DES.

Predstavljeni rezultati projekta S.Li.DES.

Foto: DURA / -

Događaj za lokalne dionike projekta S.Li.DES. održan je 16. ožujka u Lazaretima. Dubrovačka razvojna agencija DURA, kao jedan od partnera na projektu, predstavila je aktivnosti provedene u protekle tri godine od početka projekta do danas te najavila zaključnu aktivnost kreiranja S.Li.DES. transnacionalne strategije.

Među najvažnijim rezultatima ovog projekta je nabava devet pristupnih točaka za bežični internet u staroj gradskoj jezgri Grada Dubrovnika. Također tu je i destinacijska kontrolna ploča, mrežna aplikacija zamišljena da na zahtjev prikazuje sve dostupne parametre destinacije iz različitih kategorija, a sve s ciljem pametnog i održivog upravljanja destinacijom. Još jedna vrijedna aktivnost bila je pilot akcija projekta, točnije Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina organiziran u Lazaretima u rujnu 2021. s ciljem promocije i valorizacije tradicijskih obrta kao poluge za održivi razvoj i planiranje turističke ponude.

“Projekt S.LI.DES. uključio je niz lokalnih dionika čime je potaknuto planiranje i organiziranje događanja čija je svrha promocija materijalne i nematerijalne baštine, odnosno upoznavanje sa tradicijom i običajima našeg područja” kazala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te dodala kako će gradska uprava nastaviti podupirati i biti suradnik na svim projektima koji mogu biti od koristi kada je riječ o smislenom upravljanju i stvaranju jedne pozitivne destinacijske priče.

Osim prezentacije DURA-inih predstavnika Kristine N. Vujanović i Stjepana Ćavara, putem Zoom-a su izlagali i sveučilišni stručnjaci iz Italije: voditeljica u Međunarodnom centru za studije ekonomije turizma sa Sveučilišta u Veneciji, Valeria Minghetti te profesor Armando Bazzani iz Centra za napredne studije u turizmu pri Sveučilištu u Bologni.

Nakon prezentacijskog dijela događaja uslijedila je stručna tematska tura Gradom pod nazivom „Zanatstvo u Dubrovačkoj Republici“ pod vodstvom dubrovačke vodičice Vesne Barišić, a tom prilikom DURA je sve prisutne upoznala i s pametnim sustavima u staroj gradskoj jezgri poput sustava bežičnog Interneta, brojača posjetitelja te multimedijske aplikacije s elementima proširene stvarnosti u Kneževom dvoru.

Projekt S.Li.DES. razvija prekograničnu pametnu metodologiju i strategiju za očuvanje i valorizaciju neistražene materijalne i nematerijalnih kulturne baštine te za promicanje održivog teritorijalnog razvoja, uz poseban fokus na „živu baštinu“, odnosno obrtničke aktivnosti i kreativne industrije, čineći ih polugom za diverzifikaciju lokalne ekonomije i održivi razvoj. Ukupan proračun projekta S.Li.DES. iznosi 2.500,000 eura, a od čega proračun iz programa za DURA-u iznosi 127.153,24 eura. Projekt je financiran sredstvima iz programa Interreg Italija-Hrvatska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.