Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Preminula Anica Kisić (1940.-2017.)

15.12.2017.

16:14

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 78. godini napustila nas je mag. sc. Anica Kisić dugogodišnja voditeljica Pomorskog muzeja. Diplomirala je Studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zadru, a potom i magistrirala na Sveučilištu u Zagrebu a od 1965. radila je u Pomorskom muzeju u Dubrovniku kao znanstvena suradnica.

 Od 1965. radila je u Pomorskom muzeju u Dubrovniku kao znanstvena suradnica u okviru tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Godine 1988. Akademija je Pomorski muzej prepustila gradskoj upravi u sklopu Dubrovačkih muzeja, a Anica Kisić preuzela je vodstvo kao muzejska savjetnica. Na poziv Ministarstva kulture pripremila je prvo izložbeno predstavljanje hrvatskog pomorstva na Expou u Đenovi 1992. u povodu obljetnice Kolumbova otkrića Amerike. Matica hrvatska u Zagrebu, 2000. godine objavila je knjigu Anice Kisić Ex voto Adriatico - zavjetne slike hrvatskih pomoraca. Stručna iskustva stjecala je u bibliotekama Venecije radeći na izolarima i venecijanskim rukopisnim likovnim mapama od 16. do 18. stoljeća. Vodila je podmorska rekognosciranja i istraživanja na više antičkih i novijih lokaliteta, a znanstvene rezultate objavljivala u Akademijinim Analima. Autorica je 30-tak znanstvenih i stručnih radova i knjiga. Nakon potresa 1979. godine osmislila je i realizirala prošireni stalni muzejski postav Pomorskog odjela s likovnim postavljačem, akademskim slikarom Mladenom Pejakovićem. 2009. godine oblikovala je multimedijalni nosač zvuka za Pomorski muzeja u Dubrovniku o brodogradnji Dubrovačke Republike. Autorica je mnogih tematskih, nacionalnih i međunarodnih izložbi u Lisabonu, Hamburgu, Barceloni i drugim gradovima. Za života nagrađena je i Nagradom za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva Pavao Riter Vitezović. Bila je dugogodišnja članica predsjedništva Matice hrvatske u Dubrovniku. Posljednji ispraćaj bit će u subotu 16. prosinca u 13 sati na dubrovačkom groblju Boninovo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.