Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Preminuo povijesničar radija Nikola Vončina

06.01.2016.

21:44

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu je preminuo književnik i povjesničar radija i televizije Nikola Vončina. Rođen je u Šibeniku 1934. godine, diplomirao je 1957. na Pravnome fakultetu i na Odsjeku režije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao 1986.

Radio je kao asistent režije, dramaturg, redatelj i urednik na Radioteleviziji Zagreb, ravnatelj i dramaturg Zagrebačkoga kazališta mladih, dramaturg i urednik na Drugome programu i u Dramskoj redakciji Televizije Zagreb te odgovorni urednik Umjetničkoga programa Hrvatske televizije. Književne priloge, stručne i znanstvene radove s područja književnosti, teatrologije te povijesti i teorije radija i televizije objavljivao je u časopisima, zbornicima i leksikografskim izdanjima. Bio je glavni i odgovorni urednik mjesečnika Polet i glavni urednik Godišnjaka Hrvatske radiotelevizije. Napisao je, dramatizirao ili obradio više tekstova za radijsku i televizijsku izvedbu.  Najveći dio njegova povijesnoga i znanstvenoga rada bio je posvećen proučavanju povijesti radija i televizije u Hrvatskoj, a prema riječima filmskoga teoretičara Ante Peterlića bio je to jedan od najopsežnijih i najobuhvatnijih znanstvenih projekata u novijoj povijesti istraživanja u području medija i kulture. Nekoliko godina bio je i predsjednik žirija za dramu Nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije za najuspješnija ostvarenja na Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.