Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prerada maslina na Pelješcu, u Čari i na Šipanu

08.12.2015.

11:36

Autor: Joško Jelavić, Smiljan Žaknić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pelješcu još traje berba i prerada maslina, u uljari Poljoprivredne zadruge Pošip u Čari završena je ovogodišnja prerada maslina, a u suvremenoj uljari na Šipanu u tijeku je prerada maslina sorte piculja

Urod je na Pelješcu ispod prosječan, ali je zato kvaliteta maslinovog ploda i dobivenog ulja vrhunske kakvoće. Najveće količine maslina oko 300 tona ove je godine preradila uljara poljoprivredne zadruge Stoviš u Stonu, a iskoristivost maslinovog ploda kretala se od 12 do 19 posto. S ovogodišnjom preradom završile su uljare tvrtke Vila mora u Zakotorcu i Orebić u Orebiću, a još traje berba i prerada maslina u uljari Pelješki vrhovi u Janjini i u obiteljskoj uljari u Brijesti. 

U uljari Poljoprivredne zadruge Pošip u Čari završena je ovogodišnja prerada maslina. Prerađeno je 9OO presa, odnosno 27O tona maslinova ploda, što je prema ocijeni iz uprave zadruge više nego se očekivalo. Radman se kretao od deset do petnaest posto što je također ocijenjeno visokom isplativošću. Ako se zna da je plod bio veoma zdrav, bez uboda svrdlaša i napada mušica što je doprinijelo kvaliteti ulja, onda maslinari imaju razloga za zadoovoljstvo. Inače, pored maslinara iz Čare u uljari je ovogodišnji urod preradio i veliki broj maslinara iz susjednih otočnih naselja. Naime, u čarskoj se uljari masline se još uvijek prerađuju na klasičan način: kamenim mlinovima, hidrauličnim presama i korištenjem tople vode. Tako dobijeno ulje mnogi otočani i nadalje preferiraju.

U suvremenoj uljari na Šipanu u tijeku je prerada maslina sorte piculja kojom je na tom elafitskom otoku zasađena većina maslinika. Urod je prema riječima vlasnika i voditelja uljare Boža Goravice ispod prosjeka, ali je bolje od lanjskoga kada je prerađeno samo 92 tone maslina. Plod je međutim zdrav, a postotak iskoristivosti kreće se od 18 do 20 posto, a dobiveno ulje vrhunske je kakvoće. Uobičajeno za sortu piculju berba i prerada će potrajati sve do konca siječanja. Još ranije u šipanjskoj uljari prerađene su masline sorte oblica sa Lopuda i Koločepa ove godine tek skromnih 10-tak tona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.