Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Preventivna zaštita arheološkog nalazišta na brežuljku Gradina

05.02.2023.

09:02

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

default error photo

Konzervatorski odjel u Dubrovniku donio je rješenje o stavljanju pod preventivnu zaštitu arheološkog nazališta Grad s ljetnikovcem Sudvid jugoistočno od naselja Drače u janjinskoj općini.

Na tom povijesnom lokalitetu u istoimenoj uvali još se naziru tragovi nekadašnjeg naselja Sudvid koje je 1732. opustošila kuga koja je harala na Pelješcu i od tada je napušteno. Također, i na vrhu brežuljka Gradina iznad nekadašnjeg naselja još su vidljivi ostaci utvrde zvane Grad ili Gradac koju su Sudviđani podigli radi obrane od hajduka i gusara.

Dosadašnja arheološka istraživanja potvrdila su da su se na tom lokalitetu nalazile naseobine iz ilirskog i rimskog doba. Na istočnoj strani poluotočića nalazi se ljetnikovac koji je u neoklasicističkom stilu dao podignuti 1889. kapetan Stjepan Bjelovučić, izdanak uspješne i bogate brodovlasničke obitelji u Janjini, dugogodišnji načelnik janjinske općine i narodni zastupnik u dalmatinskom Saboru. Bio je i osnivač u sudvidskoj vali 1. dalmatinskog racionalnog gojilišta kamenica i klapavica.

Preventivna zaštita tog arheološkog nalazišta na brežuljku Gradina u sudvidskoj vali pokrenuta je u skladu sa zakonom o zaštiti i radi očuvanja kulturnih dobara, a trajat će do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.