Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prevozili 1096 sadnica biljke Cannabis Sative

19.01.2022.

10:51

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Cannabis sativa

Cannabis sativa

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska / -

U petak 14. siječnja izlaznoj graničnoj kontroli na MCGP Karasovići pristupilo je teretno vozilo španjolskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 44-godišnji državljanin Italije, a s kojim se kao suputnik nalazio 32-godišnji državljanin Brazila.

Pregledom vozila utvrđeno je da se u istom nalazi 1096 sadnica indijske konoplje, za koju su carinskim službenicima predali popratnu dokumentaciju koja se učinila sumnjiva.

Zbog sumnje u moguće kazneno djelo, u dalje postupanje se uključio Odjel kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije ove PU te je u suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom Dubrovnik, po nalogu suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku, izvršena pretraga predmetnog vozila.

Tijekom pretrage je izuzeto 1096 sadnica, za koje su počinitelji prilagali dokumentaciju da se radi o industrijskoj konoplji, međutim preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o stabljikama biljke Cannabis Sative koje su u sebi sadržavale znatno više od dozvoljenih 0,3 posto Tetrahidrokanabinola.

Pretragom su također izuzeti kemijski i organski pripravci kao i uređaji koji se koriste u nedozvoljenom uzgoju marihuane. Utvrđeno je da su biljke bile namijenjene makedonskom tržištu.

Nakon kriminalističkog istraživanja dvojica stranih državljana predani su pritvorskom nadzorniku nakon čega im je sudac istrage odredio istražni zatvor dok je ODO-u Dubrovnik protiv istih podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. KZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.