Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pri kraju energetska obnova OŠ Ivana Gundulića

06.02.2020.

18:00

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Iako rok za izvođenje radova povećanja energetske učinkovitosti OŠ Ivana Gundulića ističe u svibnju, obnova teče i brže od planiranog te se završetak radova očekuje kroz 40-ak dana. Na zgradi su preostali još samo radovi na oko 250 metara četvornih južnog pročelja.

Riječ je o investiciji Grada Dubrovnika koja se velikim dijelom sufinancira iz EU fondova. Naime, ukupna investicija iznosi 7.872.327,15 kuna, a Gradu su odobrena bespovratna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 64 posto od ukupne investicije.

Radovi su započeli u lipnju 2019., odmah po završetku školske godine, te je njihov najveći dio u unutrašnjosti zgrade obavljen tijekom ljeta. Prioritet je bio demontaža i rušenje postojećih podnih obloga jer se dio učionica čim prije morao osposobiti za nastavu. Izvedena je temeljna hidro i termo izolacija sukladno projektu te su postavljeni podni oblozi od keramičkih pločica. Uslijedilo je opremanje preostalog dijela učionica parketima, što je dovršeno krajem studenog.

Istovremeno su se odvijali radovi na demontaži starih i ugradnji novih otvora, radovi na kompletnom pročelju i svim krovovima. Radilo se o poprilično kompleksnoj izvedbi kako bi škola bila funkcionalna, uz maksimalnu pažnju zbog izvođenja nastave.

U cijeloj zgradi su postavljeni novi radijatori kao i nova rasvjeta u dijelu učionica, dvorani i manjem dijelu dvorišta, a koja zadovoljava standarde energetske obnove.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.