Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:28 / 15.08.2021.

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Prije 128 godina trpanjski trgovci izabrali hrvatski jezik u poslovanju

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Uz slavljenje blagdana Velike Gospe u Trpnju će biti obilježena i 128. godišnjica donošenja odluke tadašnjih trpanjskih trgovaca da će se ubuduće u svom poslovanju služiti isključivo hrvatskim jezikom.

O toj odluci donesenoj na svečanoj večeri 15. kolovoza 1893. u Hrvatskoj čitaonici uz Trpnju sastavili su i potpisali okružnicu koju je zadarski „Narodni list“ u svom 69. broju od 30. kolovoza te godine objavio na naslovnoj stranici.

Trpanjci su tako prvi u Dalmaciji zahtijevali da se trgovačka korespondencija umjesto na tada dominirajućem talijanskom vodi na hrvatskom jeziku, izazvavši veliki bijes Autonomaša, koji su zbog toga Trpanjce nazvali „terribili farauni“.

Tako je naziv faraon dobiven u borbi za narodni hrvatski jezik postao ponos svakog Trpanjca, pa je tako imenom Faraon nazvan i nogometni klub osnovan 1919. godine, a tako se zove i najveći trpanjski hotel.

Uz tu obljetnicu u Trpnju će se obilježiti i 160. godišnjica rođenja i 90. godišnjica smrti velikog rodoljuba Trpanjca Iva Cibilića, veletrgovca u Aleksandriji, uz don Mata Štuka, predvodnika Narodnog pokreta u Trpnju i predlagatelja donošenja spomenute odluke i okružnice trpanjskih trgovaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.