Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prijem predstavnika udruga uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom

03.12.2021.

17:49

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Miho Katičić primili su predstavnike udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

Na sastanku održanom u Velikoj vijećnici sudjelovali su predstavnici udruge „Dva skalina“, „Poseban prijatelj“, Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnici Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije.

Zamjenica Tepšić zahvalila je predstavnicima udruga na kontinuiranoj suradnji i podsjetila da je upravo u partnerskom odnosu s njima i njihovim članovima Grad Dubrovnik u ožujku ove godine donio novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine.

Aktualna strategija treći je po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom. Predstavlja krovni dokument gradske politike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Zamjenica  je istaknula formiranje Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog osobama s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života kao prioritetno ulaganje u nadolazećem razdoblju. Budući Centar nalazit će se u Orašcu, a sredstva za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o postupku ugrađivanja zvučnih signala na novim i postojećim raskrižjima te uvođenje zvučnih upozorenja u javnome gradskom prijevozu koje će se provesti u suradnji s Libertasom Dubrovnik.

Zamjenik pročelnika Katičić najavio je da će se trogodišnji javni poziv za sufinanciranje programa udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju raspisati tijekom prosinca.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta s ciljem promocije jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i punom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

U Dubrovniku živi 4171 osoba s invaliditetom, od čega su 2499 muškarci (59,9 %) i 1672 žene (40,1 %). Najveći broj osoba s invaliditetom je u radno aktivnoj dobi. U dobi od 0 do 19 godina ukupno je 544 djece s invaliditetom ili 13 % ukupne populacije osoba s invaliditetom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.