Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pripreme za biskupijsku fazu Sinode o sinodalnosti

12.11.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

Sastanak dekana šest dekanata Dubrovačke biskupije na kojem su razgovarali o planovima provođenja biskupijske razine Sinode o sinodalnosti održan je u srijedu 10. studenog u biskupskom Ordinarijatu u Dubrovniku.

Sinoda o sinodalnosti za Dubrovačku biskupiju otvorena je 16. listopada ispred dubrovačke katedrale, a za cijelu Katoličku Crkvu u Vatikanu 9. i 10. listopada.

Dekane se uvodno podsjetilo na temeljne naglaske ove 16. po redu opće crkvene sinode koja nosi naziv „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ kao i na teme koje je predložilo Glavno tajništvo Sinode u Vatikanu.

Te teme se mogu, ali i ne moraju produbljivati na biskupijskim razinama. Na sastanku se također razgovaralo o najboljim terminima za provođenje određenih sinodalnih koraka s obzirom na specifičnosti redovitog pastorala, liturgijske godine i trenutačne epidemiološke situacije, u svakom pojedinom dekanatu.

Nakon susreta dekana održat će se i dekanatski susreti svećenika svakog dekanata kako bi se dobila cjelovitija slika o mogućnostima planiranja i ostvarivanja sinodalnih koraka s obzirom na posebnosti pastorala u pojedinim župama u biskupiji.

Temeljno pitanje na koje Sinoda želi odgovoriti i na koje će sudionici svih razina sinode tijekom cijelog puta uvijek iznova vraćati kako bi se na njega što bolje odgovorilo glasi: „Sinodalna Crkva, navješćujući evanđelje, kroči zajedno: Kako se taj zajednički hod ostvaruje danas u vašoj Crkvi? Na koje nas korake Duh poziva da bismo rasli u svojem zajedničkom hodu? (PD, 26)“.  

Večer ranije, 9. studenog, održan je online sastanak predsjednika i članova biskupijskih vijeća, ureda i ustanova te su oni putem prezentacije bili upoznati s tim što je uopće sinoda, što je sinodalnost u Crkvi te koja je svrha ove Sinode o sinodalnosti. Također su potaknuti na uočavanje primjera ostvarivanja sinodalnosti u mjesnoj Crkvi.

Zamoljeni su da promišljaju o tome kako u okvirima svojih vijeća i zajednica mogu ostvariti veći stupanj zajedničkog sinodalnog hoda, kao i da daju prijedloge svojih vijeća o tome koje posebne karakteristike u pastoralu su oni uočili tijekom svog djelovanja te kako jače ostvarivati zajedništvo, poticati veće sudjelovanje i otkrivati poslanje, kako bi Crkva bila mjesto kamo svi rado dolaze i osjećaju se prihvaćeni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.