Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Proizvođači mandarina, podnesite zahtjev za državnu potporu

21.06.2019.

11:46

Autor: Radio Dubrovnik

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Od 10. lipnja do 8. srpnja 2019. godine svi proizvođači mandarina mogu podnijeti zahtjeve za nacionalnu potporu male vrijednosti namijenjenu proizvođačima mandarina: uzgojenih od vrste Citrus reticulata Blanco.

To uključuje satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.

Proizvođačima je dostupno ukupno 20 milijuna kuna za ovu mjeru. Za potporu su prihvatljivi proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika koji imaju površine upisane u ARKOD sustav, odnosno Upisnik voćnjaka, pod mandarinom kao čistom kulturom.

Zahtjevi za potporu se podnose putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije. Po unosu zahtjeva u AGRONET, korisnici su dužni zahtjev ispisati i potpisati te predati u podružnicu Agencije za plaćanja.

Korisnici potpore obvezni su pridržavati se mjera propisanih:

- Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje Sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) ("Narodne novine", broj 73/18) i

- Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje Sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

Ostale detalje o mjeri pogledajte u PRAVILNIKU O PROVEDBI PROGRAMA POTPORE ZA PROIZVOĐAČE MANDARINA ZA 2019. GODINU (NN 57/2019): https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_06_57_1081.html

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.