Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna državne potpore

24.05.2019.

12:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, a koji je usvojen na sjednici Vlade RH u četvrtak. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Naime, korisnik potpore je proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika za površine na kojima proizvodi mandarine i klementine i koje su upisane u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Na urod mandarina utječu agrotehničke mjere, klimatske prilike i štetni organizmi (nametnici, bolesti). Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje  predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj ove potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što uzrokuju dodatne troškove u proizvodnji.

Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe s ciljem iskorjenjivanja ovoga štetnika.

"Sredozemna voćna muha čini velike gospodarske štete proizvođačima mandarina u dolini Neretve, ali i na dubrovačkom obalnom području, na Hvaru, Korčuli, Lastovu i Visu. Zbog toga su troškovi proizvodnje visoki, što utječe na održivost i poslovanje proizvođača. Korisnici potpore iz ovog Programa su obvezni tijekom njegove provedbe pridržavati se svih mjera propisanih Naredbom i Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe. Izuzetno je važno spriječiti daljnje širenje ovog nametnika i očuvati proizvodnju mandarina. Naše stručne službe su na terenu i u svakom trenutku mogu pomoći savjetom proizvođačima mandarina. Besplatnim, naravno - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 hektara najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine otpada 95 posto od ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.