Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt 4 Otoka, 4 mjesta, 4 recepta

31.10.2018.

12:21

Autor: Adriana Tomašić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Uz Blagdan Svih svetih, u Blatu na Korčuli, tradicionalno se priprema lumblija. U sklopu programa Dani lumblije, ustanove u kulturi i Turistička zajednica iz Blata povezala je 4 otoka, 4 mjesta i 4 recepta želeći obnoviti gastro baštinu tih prostora.

Uz običaj Kolende za Svih svetih, u Blatu na Korčuli na zapadnom dijelu tog otoka tradicionalno se priprema lumblija, okrugli slatki trajni kolač koji se daruje susjedima, šalje rodbini i prijateljima izvan mjesta, a recepti se prenose s koljena na koljeno.
Ove je godine, u sklopu programa Dana lumblije, projekt „4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta", Ustanove u kulturi Blatski fižuli i blatske Turističke zajednice, povezao četiri iseljenička otoka i njihova četiri mjesta - Blato na Korčuli, Stari Grad na Hvaru, Dol na Braču i Vis - želeći preko tradicionalnih recepata i kolača obnoviti gastro baštinu tih prostora iseljeničkim zajednicama u njihovom izvornom obliku i kao takve ih dalje promovirati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.