Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt hidroavionskog prijevoza

27.01.2016.

10:03

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovačko-neretvanska županija od prve inicijative snažno podupire aktivnosti na realizaciji projekta hidroavionskog prijevoza na području Županije, s posebnim naglaskom na povezivanje Dubrovnika kao županijskog središta s naseljenim otocima na području Županije.

Županija je putem Županijske skupštine te svojih nadležnih lučkih uprava već omogućila pristajanje hidroaviona na području Lastova i Vela luke temeljem čega prijevoznik  danas obavlja prijevoz.  

Nadalje je Županija, na inicijativu tvrtke European Coastal Airlines, ponudila rješenje i u Lumbardi omogućujući time rješenje hidroavionskog pristajanja na tom području. Naime, Županijska slupština donijela je odluku o proširenju lučkog područja na području Lumbarde kako bi nadležna Lučka uprava raspisala natječaj za koncesiju. Predmetni natječaj je u tijeku te se očekuje da će se okončati donošenjem odluke  kojom bi se omogućila uspostava hidroavionskog pristaništa u Lumbardi. 

Što se tiče područja Grada Dubrovnika važno je napomenuti da je prostorno-planskom dokumentacijom predviđeno hidroavionsko pristanište u Batahovini na kojem je u relativno kratkom roku moguće uspostaviti mjesto za pristan hidroaviona, međutim tvrtci European Coastal Airlines takva lokacija nije prihvatljiva. Županijska lučka uprava Dubrovnik ponudila je i jednu lokaciju u samom gruškom akvatoriju. Očekuje se da će prijevoznik odabrati za njega najpovoljniju lokaciju te da će se na nov način povezati regionalno središte Dubrovnik s otocima, ali i s talijanskom obalom Jadrana (navodi se u priopćenju za javnost Dubrovačko-neretvankse županije.). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.