Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt obnove platoa Gradac kandidiran za Graditeljsku nagradu CEMEX

22.06.2022.

07:29

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Plato Gradac

Plato Gradac

Foto: Grad Dubrovnik / -

Projekt Hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Grada sudjelovat će na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja će se 31. put održati u Meksiku krajem 2022. godine.

Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Investicijom Grada Dubrovnika putem komunalne tvrtke Sanitat Dubrovnik obuhvaćena je ukupna površina platoa od 2.400 metara kvadratnih koji služi kao vanjsko parkiralište. Plato u parku Gradac, zajedno sa središtem grada, iznimno je važan dio panorame grada Dubrovnika. Zbog svog položaja unutar dodirnog područja povijesne jezgre, pokrivenost platoa u parku Gradac spada u zonu zaštite kulturnih dobara krajobraznih i arhitektonskih vrijednosti. Cjelokupni projekt koji potpisuju arhitektica Lea Đurović Ruso i krajobrazna arhitektica Mia Erak iz tvrtke Proto-Arch d.o.o. izrađen je sukladno strogim smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a dobitnik je i dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost.

Natječaj koji je trajao kroz ožujak i travanj bio je otvoren svim arhitektima, građevinarima i investitorima s projektima koji su završeni tijekom 2020. i 2021. godine, a kriteriji odabira bili su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te drugi stručni čimbenici. Osim platoa Gradac, odabrana su još tri hrvatska građevinska projekta: Obnova i rekonstrukcija Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu, Stambeno-poslovna građevina u Kutini i Vidikovac Zadar.

Već nekoliko godina Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život“, čime CEMEX naglašava vrijednost ideja realiziranih u projektima koji stvaraju vrijednost za krajnje korisnike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.