Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt "ProtectAS" za manju ranjivost obale na klimatske promjene

26.09.2020.

19:05

Autor: Radio Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku

Foto: - / -

Prvi radni sastanak projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta“ (ProtectAS), održan je u srijedu i četvrtak, 23. i 24. rujna 2020. godine na Sveučilištu u Dubrovniku, koje je i nositelj projekta.

U svojstvu nositelja projekta, Sveučilište u Dubrovniku potpisalo je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ukupne vrijednosti 3.203.602,53 kn za koji je osigurano 100% bespovratnih sredstava.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici partnerskih institucija: Institut Ruđer Bošković – Centar za istraživanje mora, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije te Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

U sklopu projekta provodit će se opsežno interdisciplinarno istraživanje u najvećim hrvatskim teretnim lukama, Ploče i Rijeka. Uz određivanje abiotičkih čimbenika, sastava planktonskih zajednica i prisustva virusa i patogena provest će se i modeliranje morskih struja u lukama na osnovu provedenih mjerenja na terenu, s ciljem određivanja dinamike širenja vrsta u lukama.

Dobiveni podaci koristit će se za izradu plana mjera za suzbijanje i smanjenje potencijalnih štetnih posljedica od unosa stranih i štetnih vrsta brodskim balastnim vodama. Sve to pridonijeti će smanjenju ranjivosti obalnog područja na klimatske promjene, koje dodatno potenciraju problem unosa štetnih organizama i pomoći u očuvanju bioraznolikosti Jadrana.

Organizator sastanka bio je Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, čija je pročelnica izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević ujedno i voditeljica projekta.

Sastanak je bio otvoren samo za projektne partnere koji su detaljno pregledali i prodiskutirali projektne aktivnosti i radni plan, te dogovorili zaduženja partnera za nadolazeće razdoblje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.