Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt „Respect The City" predstavljen na konferenciji "ICOT 2020."

19.09.2020.

15:16

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na desetoj međunarodnoj virtualnoj konferenciji o turizmu ICOT 2020 usmjerenoj prema aktualnoj globalnoj temi "Tourism in uncertain times: issues and challenges".

Sudionici međunarodne virtualne konferencije raspravljali su o trenutnoj krizi COVID-19, prijetnjama i neizvjesnostima vezanim za turističko okruženje, klimatskim promjenama, budućim konceptima upravljanja prekomjernim turizmom s kojim se susreću brojne destinacije poput Dubrovnika, te o prepoznavanju i procjenama pomoću kojih bi se smanjili rizici i nesigurnosti uzrokovani trenutačnom epidemiološkom situacijom, stvarajući pritom uravnoteženi turistički rast u nadolazećim razdobljima.

Zamjenica gradonačelnika Tepšić u svom izlaganju, prisutne je izvijestila o situaciji u Dubrovniku i rezultatima turističke sezone 2020., koja je kao i brojne destinacije suočena sa COVID-19 krizom. Također, zamjenica Tepšić sudionicima virtualne konferencije, predstavila je projekt „Respect the City“.

Riječ je o strateškom projektu koji u svojoj biti sadrži modele pametnog i odgovornog upravljanja destinacijom i održivim turizmom. Cilj ovog projekta, jest prije svega očuvanje kulturne baštine, podizanje kvalitete svakodnevnog života građana Grada Dubrovnika i osiguravanje najboljeg mogućeg doživljaja Dubrovnika za sve posjetitelje.

U ovoj je prigodi Tepšić predstavila mjere i aktivnosti Dubrovnika kao lidera u održivom i odgovornom turizmu na Mediteranu, kazavši kako se suradnjom brojnih dionika sa područja Dubrovnika, nastoji pametno odgovoriti na negativne učinke prekomjernog turizma, kombinacijom različitih produktivnih rješenja.

Ono što je posebno istaknuto tijekom izlaganja jest prepoznavanje projekta „Respect the City“ od strane Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), koji je 2019. godine proveo procjenu destinacije bazirajući se na ocjenjivanje elemenata poput upravljanja kulturnim dobrima i okolišem, sudjelovanje i korist zajednice u navedenom projektu te planiranje i politiku destinacije.

Dubrovnik je postigao 70 posto izvrsnosti na temelju procjena koje su donesene, čime je postignut znatan napredak u kontekstu glavnih ciljeva samog projekta „Respect the City“.

Deseta Međunarodna virtualna konferencija ICOT 2020. održava se od 17. do 18. rujna, na kojoj će brojni stručnjaci direktno povezani sa turizmom iznijeti procjene, odgovore i moguća rješenja za buduću turističku sezonu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.