Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Projekt "Watercare": Uzorkovat će se voda iz Neretve za onečišćenja

11.06.2020.

12:29

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na četvrtom partnerskom sastanku projekta WATERCARE, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Obzirom na trenutno stanje COVID-19 pandemije partnerski sastanak je održan online.

Glavna tema sastanka bila je tehničko provođenje projektom osmišljenog sustava uzorkovanja vode iz rijeke Neretve, koja se ulijeva u more, točnije, dogovoreno je vrijeme i učestalost uzimanja uzoraka vode tijekom i nakon obilnih kiša kako bi se postigli najrealniji rezultati kakvoće mora za kupanje.

Dubrovačko-neretvanska županija je provela javnu nabavu specijalizirane opreme koja će biti smještena na ušću rijeke Neretve te automatski uzorkovati vodu u intervalima usklađenim s vremenskim uvjetima. Osim automatskog uzorkivača, uzorci će se uzimati i na transektima u moru kako bi se jasno dobili rezultati utjecaja potencijalnog onečišćenja vode iz rijeke na kvalitetu mora za kupanje.

Osim Neretve, na isti način će se uzorkovati i na ušću rijeke Cetine i Raše te talijanske Pescare, a pilot područje projekta WATERCARE je ušće Arzille u talijanskom Fanu.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci.

Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.