Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prometna policija u 2021. godini zbog prometnih prekršaja poništila 66 vozačkih dozvola

05.01.2022.

14:14

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Policija, ilustracija

Policija, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Zbog počinjenih prometnih prekršaja policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik tijekom 2021. godine pokrenuli su postupak poništenja 66 vozačkih dozvola.

Radi se o mladim vozačima koji su u dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova zbog raznih prekršaja u prometu te ostalim vozačima koji su u istom razdoblju prikupili 12 negativnih bodova.

Vozački ispit oni kojima je vozačka dozvola ukinuta ili poništena, mogu polagati ponovno, ali tek nakon što prođe dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole .

Prekršaji u prometu za koje je vozaču predviđeno upisivanje negativnih prekršajnih bodova u vozačku dozvolu propisani su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a u praksi se najčešće radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola te prekoračenju brzine.

Dodajmo ovom da se za vozače kojima je poništena vozačka dozvola, kao i osobe koje nikad nisu položile vozački ispit, propisuje novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana.

Osim financijskog aspekta i nemogućnosti vožnje dvije godine koji su rezultat poništenja vozačke dozvole, posebno naglašavamo sigurnosni aspekt vožnje pod utjecajem alkohola ili nepropisnom brzinom koji prekršaji, prema policijskim statistikama, najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili putem obrasca koji se nalazi na službenim web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

"Poštujući prometne propise štite svoj život, živote svojih suputnika i živote ostalih sudionika u prometu!", ističu iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.