Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu 579 milijuna kuna

11.11.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je medijima prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2021. godinu, vrijedan 579.335.780,00 kuna. Predložit će ga na usvajanje gradskim vijećnicima u ponedjeljak 16. studenoga.

"Proračun je izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet ranije započetih projekata i programa te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina Grada Dubrovnika", kazao je gradonačelnik Mato Franković, ističući kako se za proračunske korisnike izdvaja iznos od 81,9 milijuna kuna.

U skupinu proračunskih korisnika, pojasnio je gradonačelnik, spadaju sve ustanove Grada, od muzeja, vrtića, vatrogasne postrojbe, knjižnica, sportskih objekata, osnovnih škola i svih ostalih za koje Grad osigurava plaće iz svog proračuna.

Proračun Grada Dubrovnika rastao je proteklih godina, od 2017. kada je iznosio 432 milijuna kuna do 2020. kada je bio planiran na rekordnih 769 milijuna kuna te je uslijed korona krize rebalansom smanjen na 629 milijuna kuna. S današnjih planiranih 579 milijuna kuna na razini je otprilike proračuna iz 2018. godine.

Glavni razlog rasta proračuna Grada leži u korištenju EU fondova, što je od početka mandata ove gradske uprave isticano kao vrlo važan izvor financiranja kapitalnih projekata te će do kraja ovog mandata Grad zabilježiti više od milijardu kuna ugovorenih EU sredstava, što je veličina čak dva proračuna Grada Dubrovnika.

"Pripremili smo se posebno za 2021. godinu na način da smo brojne projekte doveli do građevinske dozvole kako bi ih upravo kroz instrument EU-a 'Recovery and Resilience' prijavili na europske fondove. Među projektima spremnima za prijavljivanje na ovaj fond su azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, Vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana. Samo oni su vrijedni 636 milijuna kuna. Znači da smo potpuno spremni za novu europsku perspektivu koja počinje 2021. godine", istaknuo je gradonačelnik Franković.

U ovoj je prigodi izdvojio i nekoliko važnih gradskih projekata za čiju su realizaciju osigurana sredstva u proračunu za iduću godinu, poput Parka Gradac, za koji je planirano milijun kuna, ceste za zgrade HRVI u Mokošici devet milijuna kuna, za Groblje Dubac izdvojit će se pet milijuna kuna, za cestu Most dr. F. Tuđmana – Osojnik 12,8 milijuna kuna, za Lapadsku obalu 16 milijuna kuna, novu školu u Ulici Ilije Sarake 14 milijuna, rekonstrukciju Jugovog bazena 16,9 milijuna kuna.

Uz velike projekte i dalje će se financirati programi za djecu i učenike poput produženog boravka u osnovnim školama, dara za novorođeno dijete, obrazovnih materijala i udžbenika, stipendija, subvencija za najam stanova, projekti udruga osoba s invaliditetom, kao i zdravstvenog nadstandarda poput pedijatra u Mokošici, ambulante na Koločepu i hitnog medicinskog tima na Elafitima.

Osigurana su i sredstva za izmjene GUP-a Grada Dubrovnika te niz drugih prostornih dokumenata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.