Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Proslava 100 godina posvete župne crkve u Smokvici

19.08.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

Župa Smokvica ove godine obilježava 100. godišnjicu posvećenja župne crkve Očišćenja Marijina u Smokvici. Crkva je građena od 1902. do 1920. godine te je svečano posvećena 10. listopada iste godine po rukama biskupa Josipa Marčelića, ondašnjeg dubrovačkog biskupa.

Ova važna obljetnica bit će obilježena prigodnim trodnevnim programom od 20. - 22. kolovoza. Program će se sastojati od povijesno-znanstvenog skupa, duhovne pripreme, kulturno-glazbenog programa i svečane mise u subotu, 22. kolovoza u 10 sati na koju su pozvani svi svećenici koji su vršili svoju službu u ovoj župi, a misu će predslaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Program proslave:

U srijedu, 19. kolovoza u 18 sati u župnoj ckrvi počinje duhovna obnova koju će voditi don Marko Rad, župnik iz Đurđevca i don Igor Radašić, župnik iz Kuzminica. Misu u 19 sati predslavit će predvoditelj duhovne obnove Radašić.

U četvrtak, 20. kolovoza u 19 sati počinje misa u župnoj crkvi u Smokvici koju će predvoditi jedan od bivših župnika don Ante Burić, sada župnik u Dubrovniku. U 20 sati na Velikoj pjaci u Smokvici bit će predstavljanje knjige autora don Boža Baničevića „Župna crkva u Smokvici – Stara i Nova“.

U petak, 21. kolovoza u 19 sati misu u župnoj crkvi predslavit će također jedan od bivših župnika don Mato Karamatić, sada župnik u Cavtatu. U 20 sati slijedi predavanje na Velikoj pjaci u Smokvici na temu: „Povijesne prilike u vremenu izgradnje i posvete Župne crkve u Smokvici 1920. godine“. Predavači su: izv. prof. dr. don Josip Dukić s Teološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Tonko Barčot, povjesničar i voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo u Žrnovu.

U subotu, 22. kolovoza u 10 sati svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Očišćenja Marijina u Smokvici predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Istoga dana u 20 sati na Velikoj pjaci u Smokvici duhovni koncert održat će Alan Hržica i bend.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.