Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:57 / 29.07.2020.

Autor: Radio Dubrovnik/Tonči Donjerković

Proslavljen Dan Općine Vela Luka

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Prvi put u velolučkoj povijesti u utorak je na otvorenom prostoru ispred župne crkve svetog Josipa održana svečana sjednica Općinskog vijeća Vele Luke na kojoj su uručena općinska javna priznanja pojedincima i udrugama za rezultate ostvarene u prošloj godini te za dugogodišnje javno djelovanje.

Posebna javna priznanja uručena su najuspješnijim sportašicama, sportašima i sportskim udrugama Vele Luke u minuloj godini.

Također prvi put u velolučkoj povijesti sjednici je prisustvovao predsjednik Republike Zoran Milanović. Sjednici je također prisustvovao Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije u ulozi osobnog izaslanika Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Od ostalih županijskih dužnosnika svečanoj sjednici nazočili su Joško Cebalo, dožupan i Vilma Kosović, predsjednica županijske skupštine.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Republike podržao je realizaciju velolučkih općinskih projekata, a posebno projekt uređenja Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, te izgradnju Pelješkog mosta, a naročito je pohvalio primjere uspješne suradnje korčulanskih Općina u kojima su na vlasti različite političke opcije.

Nikola Dobroslavić, također je pohvalno govorio o realizaciji velolučkih općinskih projekata, kao i o realizaciji županijskih razvojnih projekata, naglasivši pri tome skori nastavak gradnje Prometno putničkog terminala u Veloj Luci, projekt brze ceste Brijesta – Perna i Pelješkog mosta. Župan je također najavio početak realizacije značajnog projekta u velolučkoj specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Kalos“, ali pri tom nije rekao o kakvom se projektu konkretno radi.

Priređen je bogat kulturno zabavni program. Ova je sjednica održana u povodu dana velolučke Općine i blagdana svetog Josipa, koja se zbog pandemije korona virusa nije mogla održati u planiranom terminu 18. ožujka nego 28. srpnja na otvorenom prostoru po strogim epidemiološkim mjerama.

Govoreći o rezultatima rada velolučke Općine ostvarenim u prošlog godini Katarina Gugić, općinska načelnica je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pored ostalog kazala da je ova Općina lani ostvarila izvršenje općinskog proračuna u iznosu od 16 i pol milijuna kuna, što je najviše u proteklih 10 godina.

U minuloj godini napravljen je veliki iskorak u sferi zaštite okoliša. Završen je projekt saniranja bivšeg deponija „Sitnica“, te sagrađeno Reciklažno dvorište, nabavljen novi kamion za prikupljanje i odvoz smeća te nove kante i kontenjeri za otpad. Pored toga završena je izgradnja nekoliko trafostanica i gravitacijskih kolektora, uređeni novi dijelovi velolučkih šetnica, izdana Građevinska dozvola za sekundarnu mrežu kanalizacije, dovedena infrastruktura u Poduzetničku zonu, dok će do kraja godine započeti realizacija projekata za koje postoji potrebna dokumentacija i osigurana financijska sredstva.

To je početak uređenja Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, nabava nove opreme u Dječjem vrtiću „Radost“, nastavak elektrifikacije okolnih uvala, uvođenje besplatnog javnog interneta, uređenje novih šetnica, kao i mjesne ribarnice te asfaltiranje dviju dionica nerazvrstanih cesta do okolnih uvala.

Dobitnica ovogodišnjeg velolučkog općinskog javnog priznanja za pojedinačno izvanredno postignuće u prošloj godini je Mirjana Žuvela, nastavnica Osnovne škole „Vela Luka“ za iznimne rezultate ostvarene na planu školskog obrazovanja, kao i javnog te kulturnog djelovanja u mjestu. Za ostvareno kolektivno postignuće u prošloj godini općinsko javno priznanje dobio je organizacijski odbor kulturno zabavne manifestacije „Trag u beskraj“ organiziran u povodu prve godišnjice smrti Olivera Dragojevića. Ovo priznanje dobili su Vinko Barčot, Ante Gelo i Lidija Samarđija. Dok je dobitnik priznanja za dugogodišnje uspješno javno djelovanje u trajanju većem od 25 godina lokalna Radio postaja – Val radio Vela Luka.

Među brojnim uzvanicima na večeras održanoj svečanoj sjednici velolučkog općinskog vijeća nazočili su općinski načelnici i gradonačelnici iz susjednog Blata, Smokvice, grada Korčule, Trogira, Ploča, Jelse i Gradaca, te grada Jastrebarskog s kojim je večeras Općina Vela Luka potpisala sporazum o prijateljstvu. U ime Općine Vela Luka sporazum je potpisala Katarina Gugić , općinska načelnica, a u ime grada Jastrebarskog gradonačelnik Zvonimir Novosel. U razmjeni poklona velolučka općinska načelnica svom je kolegi iz Jastrebarskog uručila grb Vele Luke izrađen kao kameni mozaik, a djelo je udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke. Dok je gradonačelnik Jastrebarskog velolučkoj Općini poklonio drvenu bačvu čuvenog Plješivičkog vina. Posebno je zanimljivo da je svečanoj sjednici također nazočila gradonačelnica švedskog grada Kalmara s kojim je ova korčulanska Općina uspostavila suradnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.