Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prosvjed autobusera "Honk for hope" i u Dubrovniku u pet do podne

14.05.2020.

10:06

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Danas se na razini EU organizira prosvjed pod nazivom "Honk for hope", koji treba upozoriti na stanje u povremenom prijevozu putnika. U većini država EU će na ulici izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu.

Inicijativa PPP trenutačno okuplja preko 220 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od 1 000 vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20 000 ljudi, čija radna mjesta su ugrožena, a također i radna mjesta vezanih za prijevoznike poput putničkih agencija i turističkih vodiča.

"Mi smo organizirali prosvjed u osam Hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Nažalost, mada smo već dugi niz godina ravnopravna članica EU, po mnogočemu još uvijek nismo ravnopravni. Činjenica je da se naši kolege u EU bore za mogućnost rada, a mi se borimo za puko preživljavanje. Sve zemlje članice već odavno su zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i bespovratna sredstva pomoći", rekao je Marko Slišković, koordinator Incijative PPP i član Odbora za turizam UGP-a.

"Mi koristimo i ovu priliku da istaknemo kako nismo dobili ništa od navedenog i da se ne možemo boriti za rad kad su ugrožena naša osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji. Već smo apelirali Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma da nas ozbiljno shvate ali nismo dobili odgovore. Naše resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nas podržava ali bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja našeg problema. Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Mi tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima", ističe Slišković.

Inicijativa PPP i UGP hitno traže sljedeće:
- Postići dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana
- Osigurati sredstva pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije
- Žurno odobravanje sredstava za likvidnost
- Produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće

"Nakon prvog prosvjeda prošlog tjedna, jučer smo imali sastanak s HANFA-om, Udruženjem Leasing Društava i Ministarstvom Mora, Prometa i Infrastrukture na kojem smo pokrenuli dijalog o potrebnim mjerama. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Ministarstva Financija i Ministarstva Turizma koji se na žalost nisu odazvali, ali vjerujemo da će se pridružiti na sljedećem sastanku u utorak", rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika.

"Nakon sastanka je HANFA odmah uputila leasing društvima preporuku da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema do tada urednim platišama i da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija. Vjerujemo da ćemo u utorak dobiti konkretne odgovore vezane na ostala pitanja vezana uz potrebne mjere od ostalih sugovornika i partnera", rekao je Oreščanin.

Ako se ne osiguraju mjere koje su u skladu s mjerama koje omogućavaju svojim povremenim prijevoznicima države EU poput Njemačke i Poljske, Inicijativa PPP i UGP su odlučni u namjeri da nastave organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.