Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Prva ordinacija u RH koja ima ultrazvuk za dječju kardiologiju

10.02.2021.

16:18

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Prije godinu dana otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici dobila je, zahvaljujući donaciji Hotela Maestral u suradnji s Gradom Dubrovnikom, novi uređaj - kardiološki dječji ultrazvuk, koji će koristiti pedijatrica dr. Miljenka Crnčić Orlić koja je ujedno i subspecijalistica dječje kardiologije.

Time se ostvaruje zdravstveni nadstandard, kao jedan od rijetkih primjera u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj.

Uređaj su danas doktorici Crnčić Orlić uručili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Uprave Hotela Maestral Joško Prkačin. Gradonačelnik Franković ovom je prilikom potvrdio i kako će Grad nastaviti osiguravati sredstva za plaću doktorice i medicinske sestre sve dok se ne steknu uvjeti da ova ambulanta uđe u mrežu pedijatrijskih ambulanti RH.

Vrijednost doniranog UZV uređaja za dječju kardiologiju iznosi 320.000 kuna kuna. Aparat je primjeren za primarnu zdravstvenu zaštitu djece od najranije životne dobi, a za složenije situacije mali pacijenti bit će upućeni u Opću bolnicu Dubrovnik.

Podsjetimo, ambulanta je u siječnju prošle godine otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja Dubrovnik za ovu svrhu. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada 'Blaga djela'. Grad je ujedno osigurao gradski stan, adaptirao ga i uredio za pedijatricu te i nakon istekla od godine dana i dalje osigurava plaću za doktoricu i medicinsku sestru.

Iako nije nadležan za zdravstvo Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante te na taj način građanima učinio dostupnim zdravstvenu usluga za kojom su iskazali potrebu, uložio više od dva milijuna kuna i nastavlja ulaganje i dalje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.