Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:29 / 10.02.2021.

Autor: Radio Dubrovnik

Radionica o poremećajima prehrane u Centru za mlade

Centar za mlade Dubrovnik

Centar za mlade Dubrovnik

Foto: - / -

U Centru za mlade Dubrovnik udruga Bonsai održala je neformalnu edukaciju o temi koju su mladi detektirali – poremećaji prehrane. Anoreksija nervoza i bulimija nervoza postaju sve zastupljenije u našem životu sa procijenjenom prevalencijom od 45 000 oboljele osobe u Hrvatskoj.

Kako razlikovati problem od poremećaja , prepoznati tercijarne i sekundarne faze a kada se dolazi do primarne faze. Zašto je bulimija svjesna dok se anoreksija najčešće nalazi u području nepriznavanja problema kod pogođene osobe unatoč jasnim i čak opasnim znacima razlagala je Sara Kljajić mlada Dubrovkinja i studentica književnosti. Blaža , kao i jača pojavnost ove bolesti nikada ne nastaju samo od jednog čimbenika već su kombinacija utjecaja bioloških, psiholoških , socijalnih i kulturnih a na koji način konkretno kultura doprinosi razmatralo se i kroz predstavu ideala muške i ženske ljepote, korzeta i podvezivanja stopala. U drugom dijelu ove trosatne edukacije kroz gestalt perspektivu i ciklus kontakta i kroz praktičan rad na „neprožvakanim“ uvjerenjima ili kako ih još zovemo introjektima, povlačila se paralela i sagledalo na koji način naši stavovi i odnos prema hrani ocrtavaju odnos prema životu. Jer bez hrane u konačnici i nema života. Završni dio usmjerio se na prepoznavanje problema i poremećaja prehrane kao jednog možda ne nužno funkcionalnog ili eksplicitnog ali svejedno poziva u pomoć te su se sudionicima uručile liste savjeta za obitelji i prijatelje kao i kontakata stručne pomoći i podrške na području Dubrovnika ali i šire.
Planiramo i dalje kreirati sadržaje sukladno Vašim prijedlozima dragi mladi sugrađani, stoga budite slobodni predložiti nam nešto što Vi držite važnim a nemate priliku proučiti na ured.vcd@gmail.com Za dva tjedna imamo temu dvoje polaznika a koja će se baviti odnosom prema jednoj marginaliziranoj skupini mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.