Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Radionice robotike i programiranja bez ekrana održane na Mljetu

30.09.2020.

17:56

Autor: Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture

Foto: - / -

Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika su nastavile s gostujućim radionicama robotike i programiranja bez ekrana. U utorak 29. rujna su gostovali na Mljetu, gdje su održane dvije radionice.

Prva radionica se održala u dječjoj igraonici u Babinom polju, na kojoj su sudjelovali predškolci. Dok se druga radionica održala u Područnoj školi Goveđari.
 
U sklopu radionica prikazani su i predstavljeni razni roboti, a polaznici su najveći dio radionice programirali Cubetto robote. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Prema zadanim naredbama se Cubetto robot kreće. Na radionicama polaznici se uče razvijati računalno razmišljanje i programiranje bez korištenja ekrana u najmlađoj dobi.
 
Radionice robotike i programiranja bez ekrana su organizirali i održali Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, iInformatički klub Futura u suradnji s Laboratorijem za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) sa Sveučilišta u Dubrovniku. Na kraju radionica svi polaznici su dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici.
 
Radionice robotike i programiranja bez ekrana su se održavale kao dio brojnih događanja u sklopu Europskog tjedna robotike 2020 i Europskog tjedna programiranja 2020.
 
Dječji vrtići, osnovne škole i druge ustanove koji se žele priključiti projektu i žele da se kod njih održi jedna ili više radionica mogu se javiti na e-mail adresu od Future ili ZTK DNŽ i GD: futura.dubrovnik@gmail.com ili ztkdubrovnik@gmail.com radi dogovora oko termina radionice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.