Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Radnicima Plobesta isplatit će se odšteta zbog izlaganja azbestu

10.02.2020.

18:52

Autor: Radio Dubrovnik

Fond za zaštitu okoliša

Fond za zaštitu okoliša

Foto: - / -

Radnici pločanskog Plobesta koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. godine radili u trgovačkim društvima Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu imaju pravo na obeštećenje.

Isplaćivat će im se preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tim radnicima, kao i njihovim nasljednicima će se obročno, kroz tri godine, isplaćivati novčana naknada u ukupnom iznosu od 219 tisuća kuna.

Zahtjev uz koji se moraju priložiti i dokazi o ispunjavanju uvjeta za obeštećenje podnosi se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. (Narodne novine broj 13/20 link: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_01_13_215.html ).

Isti stupa na snagu 8. veljače 2020. te od tog dan počinje teći zakonski rok za dostavu zahtjeva.

Dospjele zahtjeve rješavat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva mora donijeti rješenje o pravu na novčanu naknadu za obeštećenje radnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.