Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Rast potrošačkih cijena u srpnju za 2,1 posto

19.08.2018.

12:57

Autor: Hina

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / -

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u srpnju su porasle 2,1 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što predstavlja usporavanje godišnje stope rasta u odnosu na rekordnih lipanjskih 2,4 posto. Ipak je riječ o drugoj najvišoj stopi inflacije u ovoj godini, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Naime, rast godišnje stope inflacije u lipnju od 2,4 posto bio je najveći od travnja 2013. godine, a uslijedio je nakon značajnih porasta u svibnju, te travnju. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše su, za 7,2 posto, porasle cijene prijevoza, a s rastom od 3,6 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Za 2,7 posto porasle su cijene u restoranima i hotelima, a za 2,4 posto alkoholnih pića i duhana. Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u srpnju su bile 1,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena ulja i masti, za 4,9 posto, te povrća, 4,8 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.