Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ribarnica se vraća na Peskariju

15.01.2019.

14:28

Autor: Adriana Tomašić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Ribarnica unutar stare gradske jezgre, jedan od vrijednih resursa koji je četiri godine propadao, otvorit će svoja vrata na Peskariji za nešto više od mjesec dana, javljaju iz Gradske uprave Grada Dubrovnika.

Po dobivanju suglasnosti i smjernica Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, tijekom prosinca prošle godine započelo je izvođenje građevinsko - obrtničkih radova na sanaciji i obnovi.

Ribarnica će biti uređena na način da će biti ispunjeni svi zahtjevi koji se odnose na infrastrukturu objekta za djelatnost ribarnice temeljem propisa Europske unije o higijeni hrane.

Ribarnica je služila ribarima s područja gradske jezgre i omogućavala im da svoju ribu prodaju odmah nakon ulova, na svoje, ali i zadovoljstvo njihovih kupaca. Prestankom njezina rada, građani su izgubili vrijedan segment u životu te su Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat upravo u tome prepoznali potrebu da se reagira i Ribarnicu vrati u funkciju.

„Uređenje Peskarije jedan je u nizu gradskih projekata koji imaju za cilj podizanje kvalitete življenja unutar povijesne jezgre Grada", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Grad Dubrovnik nastavlja i dalje provoditi mjere revitalizacije Grada, a jedna od njih svakako je i povratak i očuvanje tradicijskih, deficitarnih, obiteljskih, proizvodnih i uslužnih obrta.

U Dubrovniku trenutno djeluje 30 obrtnika koji iz gradskog proračuna svaki mjesec dobivaju dvije tisuće kuna poticaja, među kojima su proizvođači suvenira, restaurator namještaja, obućar i meštar za popravke kožnih predmeta, zlatari, filigrani i zlatari, elektroinstalater i krojačica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.