Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ribe dubrovačkog kraja

16.01.2013.

11:29

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na izložbi "Ribe dubrovačkog kraja" u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik bit će predstavljeno oko 70 vrsta riba koje su zastupljene u dubrovačkom akvatoriju, bilo da su česte poput cipola ili rijetke poput morskog psa kučine. Osim muzejskih preparata iz stare zbirke, biti će predstavljeni i preparati prikupljeni u posljednje dvije godine.

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik idućega će tjedna, u utorak 22. siječnja biti otvorena izložba „Ribe dubrovačkog kraja“ posvećena prirodoslovcima i preparatorima koji su od osnivanja muzeja, davne 1872., sudjelovali u prikupljanju ihtiološke zbirke. Prvi popis vrsta riba na dubrovačkom području objavio je profesor Baldo Kosić 1903. godine. U svom radu „Ribe dubrovačke“ naveo je 191 vrstu. Zbog intezivnijeg istraživanja broj vrsta riba u dubrovačkom akvatoriju danas je bitno veći. Iako su ribe najbrojniji živući kralješnjaci, radi velike gospodarske važnosti pripadaju i najugroženijim skupinama u moru. Na izložbi će biti predstavljeno oko 70 vrsta riba koje su zastupljene u dubrovačkom akvatoriju, bilo da su česte poput cipola ili rijetke poput morskog psa kučine. Osim muzejskih preparata iz stare zbirke, biti će predstavljeni i preparati prikupljeni u posljednje dvije godine. U edukativnom kutku najmlađi posjetitelji moći će se upoznati s načinom kretanja riba, njihovim glavnim karakteristikama te im odrediti starost. Autorica izložbe je Jadranka Sulić Šprem, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Jadranka Sulić Šprem i akademska slikarica Maja Kovačević. U izradi modela i realizaciji izložbe sudjelovali su Ivo Dimnić, akademski kipar i stručna suradnica Tatjana Dobroslavić.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.